Energetyczne Centrum Nauki

Zamknij
Energetyczne Centrum Nauki Industria > Oferta > ECN on-line > Piątki z dobrą energią > Piątki z dobrą energią: Podróż do włoskich smaków

Piątki z dobrą energią: Podróż do włoskich smaków

W kolejnym piątkowym spotkaniu online naszym gościem jest Teo Fabozzi, rodowity Włoch, mistrz pizzy, właściciel restauracji Monte di Procida Pizza & Panini. Zapraszamy do wywiadu, który przeprowadziliśmy z Teo. Specjalnie dla naszych odbiorców przygotował również filmik, w którym prezentuje jak wykonuje neapolitańską pizzę.


Kiedy i jak rozpoczęła się Pana przygoda z gotowaniem?

Jak miałem 18 lat wyjechałem do Ameryki i pracowałem w pizzerii. To właśnie tam spodobało mi się jak rozciągają ciasto na pizzę i wtedy zakochałem się w tej sztuce kulinarnej.

Jakie są charakterystyczne cechy kuchni włoskiej i skąd bierze się jej popularność?

Jest to przede wszystkim szybka kuchnia i z bardzo świeżych produktów. Z miejscowości Monte di Procida, prowincji Neapolu, wielu wyjechało do Stanów Zjednoczonych. Amerykanie pokochali włoską kichnę, a później te wspaniałe dania pokochał cały świat.


Czym dla Włochów jest kultura jedzenia?

Jedzenie dla Włochów jest bardzo ważne, o ile nie najważniejsze. Już podczas obiadu potrafimy rozmawiać na temat tego, co będzie na kolację. Obiad jest zawsze punktualnie, siedzimy, biesiadujemy całą rodziną. Tego właśnie brakuje mi w Polsce, bo tutaj nigdy nie mamy czasu, wszystko zawsze biegiem, a we Włoszech zawsze znajdzie się chwilę na wspólny obiad. Czasami w niedziele spotykamy się całymi rodzinami i potrafimy biesiadować aż do kolacji, popijając grappę na dobre trawienie.

Jednym z dań, uwielbianych przez Polaków jest pizza. Jaka jest prawdziwa włoska pizza?

Prawdziwa pizza składa się z mozzarelli di bufala, pomidorów San Marzano i mąki 00 Caputo. Najlepsza, najstarsza i najbardziej antyczna pizza znajduje się w Pizzerii Da Michele w Neapolu.

Inną pizzę spotkamy na południu Włoch, a zupełnie inaczej wygląda serwowana na północy czy też w Rzymie. Czy mógłby Pan przybliżyć smakoszom pizzy, z czego wynikają te różnice?

W Neapolu przede wszystkim piec jest opalany drzewem. Ciasto rozciągane jest w powietrzu, w Rzymie wałkiem, a na Sycylii zostaje na blasze i rośnie. Ponadto w Neapolu pizza jest bardziej miękka i cienka, na północy bardziej chrupiąca, a na Sycylii wyższa. W każdym regionie Włosi mają swój sposób robienia pizzy.

Czy z jedzeniem pizzy są związane jakieś specyficzne zwyczaje? W Polsce polewa się ją np. sosami pomidorowymi czy też czosnkowymi. We Włoszech jest to niespotykane.

Przede wszystkim pizzę je się palcami. We Włoszech nie używa się niczego do polewania pizzy, żadnych sosów, ketchupu, nawet oliwy. W naszej pizzerii postanowiliśmy jedynie wprowadzić do menu oliwę extra virgin blendowaną z czosnkiem lub z pepperoncino dla tych gości, którzy jednak lubią pizzę czymś polać. Chcieliśmy, aby mogli poznać smak prawdziwej pizzy i nie zabić jej walorów sosami.

Jakie są Pana ulubione dania kuchni włoskiej?

Moim ulubionym daniem jest najbardziej proste, czyli spaghetti ze świeżych pomidorów, z dodatkiem podsmażonego czosnku. Oprócz tego bardzo lubię makaron z owocami morza z Morza Tyrreńskiego, makaron z pulpetami, lasagne i oczywiście pizzę.

A co Panu smakuje najbardziej w kuchni polskiej?

Najbardziej smakują mi flaki, które często jem w niedziele. Uwielbiam również kotlety schabowe lub z piersi kurczaka, a także rosół z kaczki w wykonaniu mojej teściowej.

Dziękujemy za rozmowę.  

Filmik pokazowy, w który można zobaczyć jak Teo Fabozzi przygotowuje pizzę znajduje się poniżej:

W kolejnym piątkowym spotkaniu online naszym gościem jest Teo Fabozzi, rodowity Włoch, mistrz pizzy, właściciel…

Opublikowany przez Energetyczne Centrum Nauki Piątek, 14 sierpnia 2020