Energetyczne Centrum Nauki Kieleckiego Parku Technologicznego zaprasza na wyjątkowe spotkanie podróżniczo-kulinarne z rodowitym Grekiem Teo Vafidisem, Szefem Kuchni i Ekspertem Kulinarnym Executive Chef, ambasadorem kultury i kuchni greckiej w Polsce.
Jak smakuje Grecja? Które aromaty zaprowadzą nas w głąb tej mitycznej krainy? Podczas wieczoru dowiemy się skąd płynie grecka długowieczność, jak nie udawać w kuchni Greka i do czego służy… tarka kryzysowa. Nasz gość zabierze widzów w najdalsze zakątki Hellady, zdradzając najbardziej urokliwe i tajemnicze miejsca, opowie o kulturze i tradycji greckiej. Swoje opowieści okrasi spektakularnym pokazem kulinarnym z możliwością degustacji, przyrządzając potrawy kuchni greckiej.
Teo Vafidis to podróżnik i ekspert kulinarny o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem w swoich programach np. „Filozofia Smaku” czy „Teoria Smaku” zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach oraz od wielu lat organizator „Festiwalu Kuchni Greckiej”, właściciel biura podróży Hellas Travel. Pasjonat kultury i kuchni greckiej, którego największą misją jest dzielenie się nimi z polskimi odbiorcami. Uhonorowany nagrodą UNESCO Greckiej Panoramy 2016, honorowy członek Chef’s Club of Greece a także reprezentant Poland Branch Office Chef’s Club of Poland.
Na kulinarną podróż do Grecji zapraszamy 20 kwietnia o godz. 19:00. Partnerem wydarzenia jest Binkowski Resort, największy kompleks rekreacyjno-wypoczynkowy w Górach Świętokrzyskich.
Spotkanie z cyklu „Podróże z energią” odbędzie się w budynku Kieleckiego Parku Technologicznego – Orange INC. – przy ul. Olszewskiego 6. Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona. Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc pod nr 41 278 72 50.
Drodzy Miłośnicy Podróży, informujemy, że wszystkie miejsca na wieczór zostały zarezerwowane.