24 grudnia, Wigilia, to jeden z najpiękniejszych i najważniejszych dni w roku, na który wszyscy czekamy. Dzielenie się opłatkiem, choinka, a pod nią prezenty i 12 postnych dań na wieczerzy wigilijnej to najważniejsze elementy obchodów Świąt Bożego Narodzenia w Polsce. A jak świętuje się w innych krajach? Hiszpania
Okres świąteczny rozpoczyna odbywająca się 22 grudnia loteria świąteczna El Gordo. Na kolacji wigilijnej nie obowiązuje post. Je się pieczonego indyka, jagnięcinę i szynkę (jamón ibérico i jamón serrano), a także owoce morza. Najważniejszym elementem dekoracyjnym nie jest choinka, ale szopka bożonarodzeniowa (belén). Nie ma zwyczaju dzielenia się opłatkiem, a popularny jest deser o nazwie turrón, czyli rodzaj nugatu, składający się między innymi z miodu, orzechów i migdałów.
Hiszpańskie dzieci na prezenty czekają aż do 6 stycznia, a przynoszą je Trzej Królowie (Reyes Magos).
Francja
Bardzo ważną tradycją są jarmarki bożonarodzeniowe (marché de Noël) otwierane już pierwszego dnia adwentu. W Wigilię nie ma zwyczaju dzielenia się opłatkiem ani śpiewania kolęd, nie zachowuje się też postu. Posiłek rozpoczyna się często od toastu lampką szampana, a główne dania to indyk nadziewany jadalnymi kasztanami i owoce morza. Najważniejszy jest jednak tradycyjny deser – rolada z kremem o nazwie bûche de Noël, czyli świąteczna kłoda. Nazwa ta nawiązuje do tradycji, według której do domu przynoszono polano, które paliło się w kominku przez cały świąteczny wieczór. Na stole ustawia się trzy świeczniki, które symbolizują Trójcę Świętą, a także związuje się końce obrusu, aby diabeł nie dostał się pod stół. Dzieci otrzymują prezenty w noc wigilijną do butów ustawionych pod choinką.
Grecja
Nie świętuje się tu Wigilii, a najważniejszy jest dzień 25 XII – Boże Narodzenie. Głowa rodziny dzieli się ze wszystkimi tzw. Christopsomo (Chlebem Chrystusa) – to bochenek chleba ozdobiony na górze krzyżem. Wśród świątecznych przysmaków znajdują się też kourambiedes, migdałowe ciasteczka posypane cukrem pudrem, melomakarona – ciasteczka maczane w słodkim syropie, a z mięs jagnięcina, wieprzowina i indyk. Tradycyjną ozdobą w niektórych przybrzeżnych miastach i na wyspach są przystrojone kolorowymi światełkami statki, a w domach choinki dekorowane już na przełomie listopada i grudnia. Prezenty przynosi nie Święty Mikołaj, a Święty Bazyli (Agios Vasilis) 1 stycznia, w Nowy Rok, czyli dzień jego święta.