Energetyczne Centrum Nauki

Zamknij
Energetyczne Centrum Nauki Industria > Oferta > ECN on-line > Naukowy kalendarz adwentowy ECN > 19 grudnia

19 grudnia

Wigilijna wieczerza to czas wspólnego posiłku i celebrowania wspólnie spędzonego czasu. Co dawniej znajdowało się na wigilijnych stołach?Dania, które spożywano różniły się w zależności od regionu Polski. Pojawiały się m.in. takie potrawy jak:
– barszcz z mąki żytniej bądź czerwonych buraków
– zupy: z siemienia lnianego (tzw. siemieniec), grzybowa, grochówka, rybna, migdałowa
– pierogi z kapustą, grzybami lub owocami
– kluski z makiem i miodem
– kapusta kiszona
– kasza gryczana z sosem grzybowym
– ryby
– groch
– fasola
– na słodko: pierniki, pierniczki, strucla z makiem, kutia, makówki
– kompot z suszonych owoców
– kisiel żurawinowy lub owsiany