Energetyczne Centrum Nauki

Zamknij
Energetyczne Centrum Nauki Industria > Aktualności > Wydarzenia > Bez kategorii > Piątki z dobrą energią: Jak pielęgnować cerę domowymi sposobami?

Piątki z dobrą energią: Jak pielęgnować cerę domowymi sposobami?

Po zimie, kiedy przebywamy w ogrzewanych, zamkniętych pomieszczeniach nasza skóra staje się nadmiernie sucha. W jaki sposób zadbać o to, aby przywrócić jej równowagę na wiosnę?


Z pomocą przychodzi banan oraz awokado. Zobacz jak wykonać maseczkę w domowych warunkach i poprawić wygląd cery. W kolejnym spotkaniu online z cyklu „Piątki z dobrą energią” porady udziela Anna Władyszewska, dyplomowana kosmetyczka, studentka kosmetologii Collegium Medicum UJK, właścicielka Gabinetu Kosmetycznego Anna Władyszewska.

Banan to cenne źródło witamin i minerałów. Zawarte w nim witamina A i E  to witaminy młodości tak ważne w pielęgnacji skóry szczególnie teraz po zimie, gdy tego potrzebuje najbardziej. Banan pozytywnie wpływa na naszą cerę rozjaśnia przebarwienia, nawilża i odżywia, a jego słodki zapach przywołuje miłe doznania.

Połowę banana rozetrzyj na papkę – ważne aby był dojrzały i rozłóż na czystą skórę na co najmniej 10 min. Drugą wersją bardziej ekonomiczną jest wykorzystanie samej skórki z banana. Zjedz banana, a wewnętrzną częścią skórki wcieraj miąższ w skórę twarzy przez co najmniej 10 min., następnie spłucz wodą i w zależności od pory roku użyj właściwy krem. Za pomocą skórki z banana możesz pozbyć się pryszczy 

Awokado to również bogate źródło witamin A, C i E oraz kwasów tłuszczowych, które wspomagają odbudowę naturalnej warstwy lipidowej naskórka, co wpływa korzystnie na głębsze nawilżenie suchej skóry. Awokado zatem może bardzo skutecznie poprawić elastyczność skóry. Warto dodać, że z miąższu awokado otrzymuje się olej wysoko ceniony w kosmetyce.  

Połowę awokado rozetrzyj na gładką masę i rozłóż na czystą skórę na ok. 15 min. Miksturę polecam dla skóry suchej, a nawet popękanej, nie tylko twarzy, ale też dłoni i stóp. Ważną rolę w pielęgnacji odgrywa zapach, a w przypadku awokado jest to typowy orzechowo-maślano-migdałowy aromat.